lördag 19 september 2015

Ciasteczka z czekoladą

to tak zwane ciasteczka znikające... 

Składniki na około 25 sztuk :

- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 1 1/2 łżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 200 g mlecznej czekolady, posiekanej

Utrzeć masło, cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę, dodać miód, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto, dodać czekoladę i ponownie zagnieść. 
Podzielić ciasto na dwie części, uformować dwa podłużne wałki. 
Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko przygnieść. 
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut, placki powinny tylko lekko nabrać koloru. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia, po kilku minutach pokroić placki na ciasteczka, wyjatkowo dobrze sprawdza się nóż do pizzy.  

Smacznego!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar