tisdag 27 oktober 2015

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Wiem, wiem wyglada mało atrakcyjnie, 
na dodatek fotograf ze mnie marny, ale ciasto smakuje całkiem dobrze.




Składniki na spód:

- 100 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 300 g mąki

Składniki na krem:

- puszka brzoskwiń (ok 400 g)
- 2.5 dl creme fraiche (można użyć kwaśnej śmietany)
- jajko
-  30 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na spód zagnieść na jednolitą masę,  przełożyć do formy i rozgnieść, nie zaponinając o bokach.

Brzoskwinie pokroić, hmm jak widać na zdjęciu, pokrojone w kostkę wyglądają mało apetycznie...
Zmieszać śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy, dokladne wymieszać.

Przełożyć krem do formy, a następnie ułożyć brzoskwinie według uznania ;)

Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Smacznego!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar