lördag 15 oktober 2016

Jabłkowe raz jeszcze

Z cynamonem i orzechami, pyszne!




Na jedną tortownicę potrzeba:


- 175 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 220 g mąki
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jabłek, pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

ew. cukier puder oraz kilka całych orzechów włoskich

Utrzeć masło i cukier na jednolitą masę, w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku. 

W oddzielnym naczyniu zmieszać dokładnie suche składniki, dodać jej do utartej masy.
Dodać jabłka i orzechy. Wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około godzinę. Po około 30 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową.
Po przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i udekorować orzechami. Gotowe!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar