Z cynamonem i orzechami, pyszne!
Na jedną tortownicę potrzeba:
- 175 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 220 g mąki
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jabłek, pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
ew. cukier puder oraz kilka całych orzechów włoskich
Utrzeć masło i cukier na jednolitą masę, w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku.
W oddzielnym naczyniu zmieszać dokładnie suche składniki, dodać jej do utartej masy.
Dodać jabłka i orzechy. Wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około godzinę. Po około 30 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową.
Po przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i udekorować orzechami. Gotowe!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar