måndag 20 januari 2014

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą






Składniki (na 25 szt):
- 125 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g białej czekolady
- starta skórka z 2 pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko. Zmieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sól. Dodać do utartej masy. Posiekać czekoladę i dodać ją do ciasta, dodać skórkę z pomarańczy. Z ciasta uformować wałek (ok 5 cm średnicy), zawinąć go w folię lub papier do pieczenia. Włożyć do zamrażalki na ok 30 minut. Po wyjęciu ciasta z zamrażalki pokroić je na plasterki (grubości ok 1 cm).
Plasterki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce,  zachowując odstęp między nimi . Piec w temp 180 stopni przez 10-15 min. Smacznego!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar