25 marca obchodzimy w Szwecji Dzień Gofra czyli Våffeldagen.
W religii chrześcijańskiej to Święto Zwiastowania Marii Panny. Wcześniej dzień ten nazywano Dniem Naszej Pani, Vårfrudagen. Z Vårfrudagen powstał Våffeldagen, hmm sprytnie.
Gofry najczęściej jada się z bitą śmietaną i dżemem lub owocami.
Oczywiście powstało wiele" wariacji przepisowych", dziś mam dla Was dwa przepisy, jeden podstawowy, a drugi to właśnie taka "wariacja". Zapraszam.
Przepis podstawowy na ok 8 gofrów:
- 300 gr mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gr masła
- 400 ml mleka
- ew 2 łyżki cukru
bita śmietana, dżem lub owoce
Rozpuścić masło, odstawić do wystygnięcia. W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać jajka i mleko, Wymieszać na gładką masę, dodać rozpuszczone masło, przemieszać.
Rozgrzać gofrownicę, posmarować masłem, upiec gofry na złoty kolor.
I przepis drugi:
gofry z szafranem i pomarańczą również na 8 szt.
- 300 gr mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gr masła
- starta skórka i sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 0,5 gr szafranu
- 400 ml mleka
Rozpuścić masło, odstawić do przestudzenia, dodać mleko, szafran, skórkę i sok z pomarańczy. W misce zmieszać mąke i proszek do pieczenia. Połączyć wszystko razem na jednolitą masę.
Rozgrzać gofrownicę, posmarować masłem, upiec gofry na złoty kolor. Podawać z bitą śmietaną i owocami.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar