söndag 12 juli 2015

Ciasto " na oko"

robicie czasami? Tak "na oko" wymierzyć składniki,  wymieszać , wstawić do piekarnika, piec w nieokreślonej temperaturze i wyjąć kiedy "na oko" będzie gotowe? Ja robię tak ciasta z kruszonką i chyba właśnie wtedy wychodzą najlepsze.





Składniki:
- masło około 100 g
- mąka kilka łyżek
- cukier kilka łyżek

rabarbar i truskawki
i ewentualnie płatki owsiane

Masło rozpuścić, wymieszać z mąka i cukrem, ciasto powinno być gęste (takie jak na tartę), podzielić je na pół, pierwszą część ugnieść widelcem w formie, wyłożyć na ciasto pokrojone truskawki i rabarbar. Do drugiej części ciasta dodać płatki owsiane i całość wysypać na owoce. Piec hmmm w temperaturze tak mniej więcej 200 stopni. Wyjąć kiedy kruszonka zrobi się złota. Powodzenia i smacznego!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar