söndag 19 juli 2015

Kladdkaka




Już kiedyś takie ciasto pojawiło się na blogu, tym razem wersja podstawowa, którą można dowolnie modyfikować. 

Składniki:
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka cukru waniliowego

 oraz
- masło i bułka tarta do formy
- bita śmietana i owoce

Masło rozpuścić. Zmieszać jajka z cukrem, lekko ubić. Dodać cukier waniliowy, kakao, mąkę oraz rozpuszczone masło, całość wymieszać.
Posmarować tortownicę małem, wysypać tartą bułką. Przełożyć ciasto do tortownicy, piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Uwaga, ciasto powinno być niedopieczone w środku! Podawać z bitą śmietaną oraz owocami. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar