lördag 7 november 2015

Kladdkaka z masą karmelową

Dzisiaj mamy dzień  kladdkaka, czyli "niedopieczonego" ciasta czekoladowego, 
tu znajdziecie przepis podstawowy.
A dzisiaj kladdkaka trochę inaczej, z masą karmelową i orzeszkami.
Ostrzegam, straaasznie słodkie :))



Składniki:
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka cukru waniliowego

 oraz
- 200 g mlecznej czekolady
- puszka masy karmelowej
- garść orzeszków ziemnych, solonych


Masło rozpuścić. Zmieszać jajka z cukrem, lekko ubić. Dodać rozpuszczone masło, cukier waniliowy, kakao, mąkę, całość wymieszać.
Posmarować tortownicę masłem, wysypać tartą bułką. Przełożyć ciasto do tortownicy, piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Uwaga, ciasto powinno być niedopieczone w środku!
Ciasto przestudzić. Masę karmelową zmieszać z orzechami, wyłożyć na ciasto, a następnie całość zalać rozpuszczoną czekoladą.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar