lördag 2 januari 2016

Ciasto pomarańczowe

na dobry początek roku,
 pyszne ciasto pomarańczowe z białą czekoladą. 







Składniki:

- 200 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 200 g białej czekolady
- jedna pomarańcza, sok oraz starta skórka

oraz:

- masło do posmarowania formy
- wiórki kokosowy do posypania formy

a także:

- owoce
- cukier puder
- ewentualnie bita śmietana lub creme fraiche, 
- trochę strartej białej czekolady, do przyprania


Masło rozpuścić w garnku, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady.

Jajka i cukier zmiksować na puszystą masę, dodać rozpuszczoną czekoladę, przemieszać. Dodać sok oraz skórkę z pomarańczy, a nastepnie mąkę. Delikatnie przemieszać. 

Tortownicę posmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi, przełożyć ciasto. Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku (w dolnej części ) przez około 30 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem i czekoladą, podawać z owocami oraz śmietaną. 

Smacznego!
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar