na dobry początek roku,
pyszne ciasto pomarańczowe z białą czekoladą.
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 200 g białej czekolady
- jedna pomarańcza, sok oraz starta skórka
oraz:
- masło do posmarowania formy
- wiórki kokosowy do posypania formy
a także:
- owoce
- cukier puder
- ewentualnie bita śmietana lub creme fraiche,
- trochę strartej białej czekolady, do przyprania
Masło rozpuścić w garnku, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady.
Jajka i cukier zmiksować na puszystą masę, dodać rozpuszczoną czekoladę, przemieszać. Dodać sok oraz skórkę z pomarańczy, a nastepnie mąkę. Delikatnie przemieszać.
Tortownicę posmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi, przełożyć ciasto. Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku (w dolnej części ) przez około 30 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem i czekoladą, podawać z owocami oraz śmietaną.
Smacznego!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar