czyli ciasteczka z masłem orzechowym
A gdyby tak zwykłe masło wymienić na masło orzechowe... hmmm dlaczego nie?
Nie odważyłam sie jednak wymienić całego masła, zrobiłam 50/50
Na około 30 ciasteczek potrzeba:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g masła orzechowego
- 100 g cukru
- 250 g mąki
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
Utrzeć masło, masło orzechowe, cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę, dodać jajko, a nastepnie mąkę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, dodać czekoladę i ponownie zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, uformować dwa podłużne wałki.
Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko przygnieść.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestygnięcia, następnie pokroić na kawłki.
Hmmm eksperyment udany;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar