onsdag 20 april 2016

Letni obiad

Dziś na obiad danie, które kojarzy mi się z latem, 
grillowaniem, posiłkiem na świeżym powietrzu,
 hmm rozmarzyłam się...  

A na obiad dziś:

 grecka sałatka na ciepło i łosoś.







Na ok. 4 porcje potrzeba:

- 4 porcje filetów z łososia
- 4 ziemniaki  (podgotowane, w skórkach)
- 1 cukinia
- pomidorki koktajlowe (według uznania )
- 100 g sera feta
- świeża bazylia
- czosnek (dwa ząbki)

oraz oliwa z oliwek, sól i biały pieprz


Ziemniaki, cukinię i ser feta pokroić w kostkę.  Pomidorki przekroić na pół. Na patelni usmażyc na oliwie ziemniaki  i cukinię. Dodać pomidory, wyciśnięty czosnek i ser.  Zestawić z palnika, posolić i popieprzyć, dodać listki bazyli.

Rozgrzać olej na drugiej patelni, łososia posolić i popieprzyć, smażyć ok 2, 3 minuty z każdej strony.


Podawać od razu po przyrządzeniu.


Smacznego!




Ps. Sałatka również bardzo dobrze smakuje z oliwkami.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar