söndag 3 april 2016

Smörgåstårta

czyli tort kanapkowy. 
Taki szwedzki wynalazek, podawany na wszelkiego rodzaju uroczystościach rodzinnych,
 w czasie świąt itd.
Oczywiście istnieje nieskończona ilość przepisów i kombinacji smakowych.
Ja najbardziej chyba lubię
z tuńczykiem i łososiem.






Na około 6/8 porcji potrzeba:

- 18 kromek chleba tostowego (należy odkroić skórki)
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- 1 puszka tuńczyka
- kilka łyżek majonezu
- kilka łyżek gęstej śmietany
-  sól i pieprz, cytyna do pokropienia łososia


oraz do przybrania:

- ogórek
- koperek
- 2 ugotowane na twardo jajka
- krewetki
- rzodkiewki, małe pomidorki

albo co kto lubi :)



W miseczce wymieszać majonez ze śmietaną, odstawić.
Do drugiej miseczki przełożyc tuńczyka, dodać trochę majonezu, soli i pieprzu, wymieszać.

Na półmisku ułożyć blisko siebie 6 kromek chleba. Posmarować je pastą z tuńczyka. Przykryć następna warstwą chleba (na środku położycć 4 kromki, a 2 kromki przekroić i ułożyć po obu stronach, tak żeby wyszło na cegiełkę. ) Posmarować majonezem wymieszanym ze śmietaną i przykryć łososiem. Łososia skropić cytryną i przykryć pozostałymi kromkami. Całość posmarować majonezem i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem udekorować.



Smacznego!


Ps.  trochę mało czytelnie wyszło, ale mam nadzieję, że da się zrozumieć.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar