onsdag 11 maj 2016

Muffiny bananowe


Co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami? Przerobić na muffiny oczywiście!




Na około 10 sztuk potrzeba:

- 2 jajka
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- 2 banany
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki  cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich


Jajka i cukier zmiksować na puszystą masę. Banany rozgnieść widelcem i dodać do zmiksowanych jajek. Dodać rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać a następnie przesiać do ciasta, wymieszać bardzo delikatnie. Na końcu dodać posiekane orzechy.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto (do 2/3 wysokości foremek). Piec przez ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.


Smacznego!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar