söndag 15 januari 2017

Zupa krem z topinambura









Na cztery porcje potrzeba:

- 600 g  bulów topinambura
- 6 ziemniaków
- 2 cebule szalotki
- 1 litr bulionu z kurczaka
- kilka cienkich plasterków boczku
- swieży tyminek
- sól
- pieprz
- śmietana

oraz
- olej rzepakowy do smażenia



Cebulę obrać i poroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oleju, tak aby zrobiła się miękka i przezroczysta , ale nie brązowa.
Obrać  ziemniaki i bulwy , pokroić w kostkę, zagotowac bulion, dodać ziemniaki i bulwy.
Gotować,  aż będą miękkie, zdjać z ognia.
Wyjąc warzywa z bulionu,  zmiksować na jednolitą masę, dodając po trochu bulionu, aż do uzyskania porządanej konsystencji.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i śmietaną.
Boczek pokroić  na małe kawłaki, usmażyć, a nastepnie odsączyć na papierze kuchennym. Zmieszać z usmażoną cebulką.
Zupę podawać z boczkiem i tyminakiem.



Smacznego!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar