lördag 22 april 2017

Zupa krem z buraków

okazuje się, że buraki, mleko kokosowe i soczewica, 
to bardzo ciekawe połączenie...









Na 4 porcje potrzeba:

-5  buraków
-2  marchewki
- 200 gr soczewicy czerwonej łuskanej
- ok. 1 szklanki mleka kokosowego
- imbir, według uznania
- ok 1 litra bulionu warzywnego
- sok z cytryny, do smaku

oraz:

- pestki słonecznika
- kilka łyżek gestej śmietany
- pietruszka


Buraki i marchew obrać i pokroić w małe kawałki.
Gotować w bulionie około 15 minut. Dodać soczewice, mleko kokosowe i starty imbir. Gotować jeszcze przez około 10 minut  (aż warzywa będą miekkie). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody lub wiecej mleka kokosowego.
Zupę zmiksować na  krem, dodać sok z cytryny.

Podawać z gęstą śmietaną i pestkami słonecznika.

Smacznego!

2 kommentarer:

  1. Dziekuję, buraki i mleko kokosowe, to chyba mało popularne połącznie, ale baaardzo smaczne. Miłego dnia!

    SvaraRadera