okazuje się, że buraki, mleko kokosowe i soczewica,
to bardzo ciekawe połączenie...
Na 4 porcje potrzeba:
-5 buraków
-2 marchewki
- 200 gr soczewicy czerwonej łuskanej
- ok. 1 szklanki mleka kokosowego
- imbir, według uznania
- ok 1 litra bulionu warzywnego
- sok z cytryny, do smaku
oraz:
- pestki słonecznika
- kilka łyżek gestej śmietany
- pietruszka
Buraki i marchew obrać i pokroić w małe kawałki.
Gotować w bulionie około 15 minut. Dodać soczewice, mleko kokosowe i starty imbir. Gotować jeszcze przez około 10 minut (aż warzywa będą miekkie). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody lub wiecej mleka kokosowego.
Zupę zmiksować na krem, dodać sok z cytryny.
Smacznego!
Świetny przepis :)
SvaraRaderaDziekuję, buraki i mleko kokosowe, to chyba mało popularne połącznie, ale baaardzo smaczne. Miłego dnia!
SvaraRadera