söndag 9 november 2014

Kanelbullar


czyli drożdżowe bułki z cynamonem.
Na ok 40 sztuk potrzeba:

ciasto:

- 900 gr mąki
- 200 gr cukru
- 125 gr masła
- 1 1/2 szklanki mleka
- 50 gr świeżych drożdży

na nadzienie:

- 3 łyżki cynamonu
- 200 gr cukru
- 100 gr rozpuszczonego masła

ew. cukier perłowy i jajko





Rozpuścić masło w garnuszku, dodać mleko, lekko podgrzać (mleko nie może być za ciepłe).
W dużej misce rozkruszyć drożdże, zalać mlekiem, mieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i cukier, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostkąt grubości ok 1 cm. 
Rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
Zawinąć ciasto (wzdłuż szerszego brzegu) w roladę i pokroić w dwucentymetrowe kawałki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp, Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Ewentualnie posmarować bułki roztrzepanym jajkiem (ja tego nie robę) i posypać cukrem perłowym.

Piec w rozgrzanym do 225 stopni piekarniku przez ok 10-15 minut.

Smacznego!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar