fredag 26 augusti 2016

Tarta gruszkowa

Pyszna, słodka tarta gruszkowa, 
a do tego bardzo łatwa w wykonaniu.





Składniki:

kruche ciasto:

- 150 g masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g  wiórków kokosowych


krem:

- 200 ml creme fraiche
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cytryna (strata skórka i wyciśniety sok)
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 3 gruszki


Wykonanie:


Spód:

Rozpuścić masło. W misce zmieszać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, zalać rozpuszczonym masłem. Przełożyć ciasto do formy o średnicy 24 cm i rozgnieść je tak aby wypełniło całą formę, łącznie z kantami.
Wstawić do lodówki na około 30 minut.


Gruszki pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić w plasterki.


Krem:

Zmieszać śmietanę, cukier, cukier waniliowy i jajka. Dodać startą  skórkę z cytryny oraz sok.
Całość zmiksowować na gładką masę.



Wyjąć formę z ciastem z lodówki, przełożyć do niej krem, a na kremie ułożyć gruszki.

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut.



Smacznego!



Gruszki oczywiście można zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, morelami lub jagodami.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar