söndag 11 september 2016

Dutch baby

na niedzielne śniadanie.
 Lubicie?



Na jeden duży naleśnik potrzeba:

- łyżka masła
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- pół szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

oraz

cukier puder, sok z cytryny i ewentualnie owoce (u mnie tym razem brzoskwinie)


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstawić patelnię żeliwną (lub naczynie żaroodporne) z masłem.

Ubić (za pomocą miksera lub trzepaczki) jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę  oraz mleko na jednolitą masę. Wyjąć patelnię z piekarnika i wlać do niej masę, Ponownie wstawić patelnię do piekarnika na około 20 minut.

Podawać z cukrem pudrem,  sokiem z cytryny i ewentualnie z owocami.



Smacznego!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar