lördag 3 september 2016

Pavlova

albo inaczej mówiąc: bomba kaloryczna.

A skoro mamy już jesień, więc i pavlowa będzie jesienna.
Z moroszką. 
W Polsce moroszka jest pod ochroną 
i niestety nie wiem, 
czy można gdzieś te maliny kupić.
W sklepach Ikea dostępny jest  dżem z moroszki, 
który też można do tego deseru wykorzystać. 





Na około 8 porcji potrzeba:

Na bezę:

- 7 białek
- 400 g cukru


oraz:

- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki moroszki


Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć masę bezową na papier i rozprowadzić ją tak, aby powstało koło o średnicy ok 23 cm.
Piec przez 30 minut, następnie wyłączyć piekarnik, bezę należy zostawić w piekarniku na minimum jedna godzinę (ja zazwyczaj zostawiam aż do wystygnięcia).

Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać miód. Śmietanę rozprowadzić na bezie, i przybrać owocami.




W wersji z dżemem do śmietany nie dodawać miodu. Po ubiciu śmietany dodać  3 może 4 łyżki dżemu i niedbale przemieszć, tak aby te dwa składniki nie połaczyły sie całkowicie ze sobą.





1 kommentar: