Składniki:
- 4 jajka
- 200 gr cukru
- 300 gr mąki
- 200 gr miękkiego masła
- 100 gr ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- masło i bułka tarta do formy
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na jasną, puszystą masę, dodając po jednym jajku.
Mąkę przesiać, dodać do ciasta, dodać sól. Dokładnie wymieszać. Rozpuścić czekoladę.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
Masę czekoladową przelać do masy jasnej, delikatnie przemieszać, tak aby było widać różnicę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok 45 minut. Sprawdzić ciasto patyczkiem, powinien być suchy. Smacznego!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar